جعفر سرقینی با اعلام این خبر افزود: اکتشافات عمقی این ذخایر جدید به وسیله شرکتهای ایرانی انجام میشود، البته اگردر این میان سرمایهگذاری خارجی هم جذب شود ما استقبال میکنیم و بخشی از سرمایه مورد نیاز را از سرمایهگذاری خارجی تامین میکنیم. به گفته سرقینی، عمده چالش ما در صنایع معدنی این است که به دلیل افت تولیدی که طی سالهای قبل داشتیم بخشی از بازارهای بینالمللی را از دست داده و بازارهای بینالمللی ما تضعیف شدهاند. معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به طرحهای معدنی بدون نتیجه در دولت دهم گفت: برخی پروژهها در بخش معدن در دولت قبل تعریف شد اما تعطیل بود و به مراحل پیش از بهرهبرداری هم نرسید.
وی در تشریح دلایل ناتمام ماندن این طرحها گفت: دلایل تعطیلی پروژهها در دولت قبل را میتوان به مواردی نظیر سوءمدیریت، عدم دسترسی به منابع مالی و ناتوانی در تامین مالی، تحریمها و موانع جذب سرمایهگذاری خارجی یا سرمایهگذار داخلی خلاصه کرد.
معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت با اشاره به ظرفیت معادن نیمه تعطیل و تعطیل گفت: طی سه سال گذشته ۵۴ میلیون تن ظرفیت در کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و فولاد در کشور راهاندازی شد که بخشی از این پروژهها در دولت قبل تعریف شده بود اما به حال خود رها شده بود که در این دولت به ثمر رسید، بهطوری که برای بخش معدن این اقدامات در سال آینده اثرات مثبت خود را نشان خواهد داد.سرقینی گفت: البته معدن حوزهای است که برای بهرهبرداری زمان طولانی در نظر گرفته میشود، لذا احتمال دارد در این دولت هم معادنی تعریف شوند اما سالها بعد به مرحله بهرهبرداری برسند اما تعطیلی یا بلاتکلیف ماندن این معادن به معنی هدررفت سرمایههای ملی است.
به گفته وی بهرهبرداری صحیح از معادن مستلزم نظم و برنامهریزیهای دقیقی است که متاسفانه در دولت قبل شاهد آن نبودیم و به همین دلیل معادنی که تعریف شد اغلب بدون پیشرفت و در مرحله تعطیلی بود. وی درادامه گفت: در واقع هنر این است که پروژههای تعطیل و نیمه تعطیل را آسیبشناسی کرده و با رفع موانع آنها را به بهرهبرداری و درآمدزایی برسانیم. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در بخش سیمان و مصالح ساختمانی متاسفانه به دلیل رکود در بازارهای داخلی و مسکن به شدت افت تولید و فروش داشتیم.
وی در ادامه افزود: یکی از بخشهایی که به دلیل کاهش سفارشهای خارجی و رکود در بازار کشورهای همجوار دچار مشکل شده است، تولید کاشی است که طی سال گذشته به شدت کاهش تولید داشت؛ البته ما در تلاش هستیم با رفع موانع و شناسایی بازارهای جدید مشکلات این تولیدکنندگان را حل کنیم. معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: از طرف دیگر کشورهای همسایه که خریدار کاشی تولید ایران بودند به دلیل کاهش امنیت و جنگهای داخلی ۴۰ درصد کاهش سفارش داشتند. سرقینی خاطرنشان کرد: ما در سال ۹۳، ۱۹ میلیون تن صادرات سیمان داشتیم اما به دلیل بروز جنگ در منطقه و افت درآمد و رکود اقتصادی کشورهای خریدار، حجم سفارشها افت کرد و صادرات ما با ۶میلیون تن کاهش به ۱۳ میلیون تن در سال رسید.
به گفته سرقینی، دولت باید در بخش معدن تسهیلات بیشتری در نظر بگیرد، چرا که با این تسهیلات سرمایهگذاری در بخشهای زیربنایی انجام شده و معادن به مرحله بهرهبرداری و صادرات و درآمدزایی برای کشور میرسند.