عضویت

هنوز عضو پایگاه نشده ام!

عضویت

اثر قیمت میعانات گازی در کاهش صادرات

تاریخ: 1394/03/05

گروه بازرگانی- فروغ کریمی: آمارهای جدید گمرک از تجارت غیرنفتی کشور در اردیبهشت ماه، از تداوم اثر کاهش قیمت میعانات گازی در این ماه خبر می‌دهد. بر این اساس با اینکه ارزش صادرات و واردات کشور در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به ماه قبل از آن افزایش قابل توجهی داشته است، اما آمارها نشان می‌دهد تجارت کشور هم در صادرات و هم در واردات در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته، با کاهش ارزش مواجه بوده است؛ این موضوع را می‌توان در کاهش قیمت میعانات گازی جست‌وجو کرد، به‌طوری‌که در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته، ارزش صادرات میعانات گازی که سهم91/ 37درصدی از ارزش کل صادرات کشور را در این ماه تشکیل می‌دهد، با افت حدود 5/ 13درصدی مواجه بوده است.


کاهش صادرات در ماه گذشته نسبت به فروردین 93 نیز بهارستان نشینان را خواهان پاسخگویی به این موضوع کرد که در این زمینه رئیس کل گمرک نیز علت اصلی کاهش صادرات در ماه نخست سال 94 را عمدتا ناشی از کاهش ارزش به‌خصوص از محل میعانات گازی دانست که به دلیل اثر‌گذاری کاهش قیمت نفت است. براساس آمارهای گمرک از تجارت غیر نفتی کشور در اردیبهشت ماه سال جاری، میزان حجم تجارت غیرنفتی کشور در این ماه به میزان 9 میلیارد و 503 میلیون دلار رقم خورده که نسبت به حجم تجاری فروردین با رشد حدود 102 درصدی همراه بوده است. بر این اساس، میزان صادرات کشور در اردیبهشت ماه سال 94 با رشد حدود 88 درصدی نسبت به ماه گذشته، به 5میلیارد و 130 میلیون دلار و میزان واردات کشور نیز با رشد حدود 122 درصدی به 4 میلیارد و 373 میلیون دلار رسیده است. همچنین طی اردیبهشت 94 تراز تجاری، به میزان 757 میلیون دلار ثبت شده است. این در حالی است که صادرات کشور در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته، با کاهش حدود 4درصدی در ارزش و واردات کشور نیز در این ماه نسبت به ماه مشابه سال گذشته، با افت ارزشی 15 درصدی مواجه بوده است.

از سوی دیگر طبق آمارهای گمرک از صادرات قطعی به تفکیک میعانات گازی، محصولات پتروشیمی و سایر کالاها، میزان صادرات میعانات گازی در اردیبهشت سال جاری، یک میلیارد و 945 میلیون دلار، میزان صادرات محصولات پتروشیمی، یک میلیارد و 422 میلیون دلار و میزان صادرات سایر کالاها نیز در این ماه یک میلیارد و 763 میلیون دلار رقم خورده است. صادرات میعانات گازی در اردیبهشت 94 نسبت به ماه مشابه سال گذشته، در حالی با افت 5/ 13 درصدی مواجه بوده که صادرات محصولات پتروشیمی در همین ماه رشد 5/ 33 درصدی را تجربه کرده است.

این در حالی است که این ارقام در دو ماه منتهی به اردیبهشت برای صادرات میعانات گازی به میزان 2 میلیارد و 468 میلیون دلار، محصولات پتروشیمی 2 میلیارد و 566 میلیون دلار و برای سایر کالاها نیز به میزان 2 میلیارد و 827 میلیون دلار ثبت شده است.

 

اقلام عمده صادراتی و وارداتی

بر اساس آمارهای گمرک، اقلام عمده صادرات در دو ماه منتهی به اردیبهشت سال جاری، شامل «پروپان مایع شده» به ارزش 306 میلیون دلار با سهم ارزشی 68/ 5 درصد، «قیر نفت» به ارزش 244 میلیون دلار و سهم ارزشی 53/ 4 درصد، «پلی اتیلن گرید فیلم با چگالی کمتر از 94درصد به‌جز نوع پودری» به ارزش 237 میلیون دلار و سهم ارزشی 4/ 4 درصد، بوده است. از سوی دیگر، اقلام عمده وارداتی طی دو ماه منتهی به اردیبهشت 94، شامل «ذرت دامی» با ارزش 218 میلیون دلار و سهم ارزشی 44/ 3 درصد، «برنج» به ارزش 153 میلیون دلار و سهم ارزشی 42/ 2 درصد، «کنجاله سویا» به ارزش 142 میلیون دلار و سهم ارزشی 24/ 2 درصد، «ماشین‌آلات و دستگاه‌های به هم فشردن، شکل دادن یا قالبگیری سوخت‌های معدنی جامد، خمیرهای سرامیکی و سایر محصولات معدنی و ماشین‌های درست کردن قالب‌های ریخته‌گری از ماسه» به ارزش 135 میلیون دلار و سهم ارزشی 12/ 2 درصد و «دانه گندم به‌جز گندم دامی» به ارزش 112 میلیون دلار و سهم ارزشی 77/ 1 درصد بوده است.

 

کشورهای عمده صادراتی و وارداتی

«چین»، «عراق»، «امارات متحده عربی»، «هند» و «افغانستان»، 5 کشور عمده مقصد صادراتی کشور طی دو ماه منتهی به اردیبهشت 94 بوده، به‌طوری‌که سهمی حدود 5/ 73 درصد از ارزش کل صادرات کشور را از آن خود کرده‌اند. از این رو، کشور «چین» با سهم ارزشی 16/ 26 درصدی در رتبه اول مقصد عمده صادراتی، «عراق» با سهم ارزشی 86/ 16درصدی رتبه دوم، «امارات متحده عربی» با سهم ارزشی 11/ 15 درصدی رتبه سوم، «هند» با سهم ارزشی 54/ 8 درصدی رتبه چهارم و «افغانستان» نیز با سهم ارزشی 84/ 6 درصدی در جایگاه پنجم مقصد‌های عمده صادراتی در دو ماه منتهی به اردیبهشت قرار دارد. بر این اساس، متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی نیز، 467 دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش 83/ 18 درصدی در ارزش دلاری را تجربه کرده است.

از سوی دیگر، «امارات متحده عربی»، «چین»، «جمهوری کره»، «ترکیه» و «هند» نیز به‌عنوان 5 کشور عمده طرف معامله طی دو ماه نخست سال 94 ثبت شده‌اند، به‌طوری‌که این 5 کشور سهمی برابر 6/ 72 درصد از ارزش کل واردات کشور را طی این دوره به خود تخصیص داده‌اند.

«امارات متحده عربی» با سهم ارزشی 77/ 25 درصدی در رتبه اول، «چین» با سهم 13/ 23 درصدی در رتبه دوم، «جمهوری کره» با سهم 26/ 9 درصدی در رتبه سوم، «ترکیه» با سهم 04/ 8 درصدی در رتبه چهارم و «هند» نیز با سهم ارزشی 4/ 6 درصدی در جایگاه پنجم کشورهای عمده طرف معامله طی دو ماه نخست سال 94 قرار دارد.

 

لینک:
منبع: دنياي اقتصاد

بازگشت به خبر ها